Olle, blåbär och hallon

Olle är 14 år och älskar parkour som han tränar en dag i veckan. Olle och jag har gemensamt att vi gillar att träna, då främst på gym och går gärna på pass som tabata och liknande. Blir dock inte mycket av gymmet just nu då det både varit intensivt med arbetet på gården och med fastigheterna denna vår plus att Corona vänder upp och ner på en del av ens tillvaro, men vi hoppas snart vara igång igen. Han förmåga och vilja att använda kroppen har jag också stor nytta av i arbetet med trädgårdslandet där han gärna hjälper mig att hugg i. Han är tekniskt intresserad och det är en stoooor hjälp med att skapa en blogg kan jag säga. Hade inte blivit en utan honom.  Han gillar också att bygga och skapa saker vilket också tacksamt då han fixar med lite bra lösningar och byggande till odlingarna och annat kul på gården. Olle är alltid positiv till det mesta vi hittar på och fixar och hjälper till med det han kan. Våra söner kompletterar varandra på ett mycket fint sätt och gillar att hänga ihop med varandra….inte jämt, men ofta. Vi är så lyckligt lottade att ha fått sådana fina barn. Vår familjesammanhållning är kärnan och navet i vårt gemensamma liv och jag är uppvuxen med samma sammanhållning då mina tre syskon och jag tillsammans med pappa och med mamma, när hon levde, alltid stått varandra otroligt nära och vi finns alltid för varandra. Detta trots att jag är sladdis och har i princip tre extra föräldrar då min bror är 17 år äldre , systern efter 16 år äldre och min närmsta storasyster är 11 år äldre. Jag har mest upplevt det som en bonus och förmån även om jag någon enstaka gång kan sakna att jag inte har upplevt barndomen och den mer traditionella syskonkänslan med dom. Johan har vuxit upp på ett helt annat sätt med bonusfamiljer och syskon, som ger en annan härlig dimension till livet som jag uppskattar att få ha och tar del av än idag. Ger en bred palett till vad ett familjeliv kan innebära och vad det kan ge och berikar livet med.

Nu har vi kommit fram en del med odlingslådorna. De är satta på plats och jag har till och med planterat i några. Johan hjälpte mig att sätta ut lådorna och förankra dom.

I det som blir den permanenta delen av odlingslandet hängde Olle med mig till Plantriket i Johannishus och köpte blåbärsplantor och har också hjälpt mig plantera dom på sin plats. De är så kunniga och härliga att handla av på Plantriket, alltid ett nöje att besöka dom och ta hjälpa av deras råd och tips. Känns tryggt för mig/oss som nybörjare. Vi bestämde oss för två amerikanska blåbärsplantor för att prova.

Jag har länge närt en dröm om hallon i trädgården så det fick följa med en sommarhallonplanta och en pinne…..som ska bli en hösthallonplanta.

Hallonen har vi dock valt att sätta i trädgården uppe vid huset i gräsmattan då jag läst på om att de förökar sig vilt med rotskott och bästa sättet att hålla ordning på det är att de står i gräsmattan så man klipper bort rotskotten automatiskt när man klipper gräset. Det va tydligen ingen bra ide att ha dom i trädgårdslandet för då har man hallon överallt och det blir inte lätt att odla det man ska där.

Hur som helst så berättade de Plantriket att det fanns ryska blåbär, blåbärstry tror jag de kallas och de ger bär redan innan midsommar och kan stå i vanlig jord till skillnad från de amerikanska som vill ha sur jord. När vi körde därifrån började Olle och jag prata om dessa ryska blåbär och att det tyckte både Olle och jag lät spännande så påhejad av Olle och hans förkärlek till ätbara ting , i detta falla lite mumsiga bär som vi kan använda till just mycket mumsigt, vände vi bilen efter 500 meter och körde tillbaka och köpte med oss hem två ryska blåbärsplantor också.

Jag har också fått lära mig att blåbär behöver man ha två plantor från olika sorter för att det ska trivas och bli bär, så funkar ju en del växter som buskar och träd. Bra att ha koll på och få hjälp med för tänk vilken besvikelse och inte få några bär eller frukter när man planterat, väntat och tror att man ska få skörda.

Nu har jag nog tagit med er på det mesta av återblickarna från månaderna tidigare i vinter, vår och hoppas nu kunna fylla på med roliga och inspirerande inlägg som är lite mer färska och nutida med tidpunkten de läggs ut. Vi finns nu också på Instagram, som ”skogsliljans” där kommer lite mer bilder utöver blogginläggen så öven på mitt facebook-konto så klart. Glöm inte heller att följa oss genom att prenumerera på våra blogginlägg på skogsliljan.com Detta hittar ni längst ner på sidan där alla våra inlägg ligger uppradade. Fyll i er mailadress så får ni våra inlägg så fort de publiceras. Gilla gärna och dela våra inlägg!

Tack för att ni följer oss och läser våra inlägg. Ha en bra dag, på återseende snart igen!

/Familjen Persson

3 reaktioner till “Olle, blåbär och hallon

  1. Storebror Persson hittar på saker🔭 han också👌 Att placera rotskottsväxter så att gräsklipparen kan putsa är verkligen bra 👍

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: