Rik på Dexterkött

Nu har vi fyllt frysen med lyxigt hängmörat kött från våra ungtjurar. Vi känner oss rika, rika på fint egenproducerat kött. Vi hoppas också på att de som köpt köttlådor av oss känner sig lite rika på detta fina och sjysst producerat nötkött som vi.

Våra fina djur som levt ett gott liv hos oss. Skuttat, stångats och härjat på härliga naturbeten. Känner stor respekt och tacksamhet över att vi har denna möjligheten.

Detta är livet på landet på den småskaliga gården. Känns som vi är på väg lite tillbaka till småskaligt och närproducerat. Vi vill veta vad vi äter till exempel och försöka leva lite närmare naturen. Detta strävar vi efter i alla fall utan att för den saken skull skala av totalt, men gå en väg som känns bra och när vi nu har möjlighet. Det kan ändras och man tvingas tänka annorlunda, men just nu njuter jag och min familj av vårt liv.

Vi har ju även hunnit testa köttet så klart. Vi är inte så stora nötköttsätare i vanliga fall, men nu har vi chansen att få lära oss detta precis som vi fick lära oss att tillaga lamm.

I onsdags blev det provlagning/grillning av klubbstek. Johan stod för preppande av köttet och jag….ja jag satte på ugnen och satte in pommesen och öppnade bea-burken, Axel fixade sallad till och Olle tränade parkour för sista gången denna terminen. Tillbehören fick bli av det enkla och snabblagade slaget idag då tiden rann iväg….som vanligt och klockan var över nio innan tallriken stod klar på bordet. Annars hade jag gjort egna klyftpotatis åtminstone. Hur som helst. Johan hade saltat på köttet dagen innan och precis innan grillningen pepprade han lite med grovmalen svartpeppar, sen var det bara på grillen. Resultatet var supersmaskigt. Så enkelt, men sååååå gott!

Mer mat har producerats eller åtminstone förberetts för framtida bruk. Johan har riggat med hamburgare(bara salt och svartpeppar i dessa) och fryst in så det bara är att ta fram och grilla/steka. Gäller ju att fylla på med olika alternativ. Har ni tips på goda sätt att tillaga nötkött, dela gärna med er till oss. Vi tar tacksam emot.

Inget färdig för direkt konsumtion och Olle va hungrig så han slog sig emellan allt ”köttfixande” och bakade scones och bjöd oss på. Mums!

I helgen har Axel utlovat revben, som ska kokas först i en god buljong och sedan penslas på med något gott och så på grillen. Vi får väl se om han håller vad han lovar. Jag återkommer med resultat. Vi kommer dela med oss av våra recept….när vi lyckas alltså, så kanske det kan inspirera lite.

Något mindre roligt är att det frös här, rejält, häromnatten. 5 minus hela natten. Trots fiberdukar och täckning av olika slag frös min tomatplantor och några stackars nyuppkomna potatisar…..lagom kul efter allt arbete man lägger ner, men bara att lära sig och utveckla bättre sätt att klara av även en frostnatt så här års. Pappa tipsade om att jag borde ställt under lite hinkar, eller backar/lådor så det jag täckte med inte hade legat direkt på plantorna…vilket tyvärr var fallet med en del potatis.

Men vi vill ju inte avsluta i moll så Axel studsade in i köket igår kväll med ett nyvärpt vaktel ägg från sina nya vaktlar, hans lycka var total.

På återhörande!

/Familjen Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: