Axels honungs-slungning

Nu ska ni få hänga med när Axel slungar honung, gör en ymp och få färdig len och fin lagringsbar honung. Det är första gången vi gör detta och det har varit spännande och en lyxig känsla att kunna ta fram sin egen honung från sina egna omgivningar med hjälp av dessa fantastiska bin.

Det hela börjar med att man täcker av ramarna så honungen kan komma ut när man sedan slungar.

När detta är gjort sätter man ner ramarna i slungan och börja veva. Vi har en handvevad som vi fått låna för vår första slungning.

Kommer lägga upp några video på detta på Facebook och Instagram, ni hittar mig som Skogsliljan/Skogsliljans. Trodde jag kunde få in de här i inlägget, men det misslyckades.

Här är hur som helst en burk med nyslungad honung, en delikatess. En färskvara då det efter ett par veckor börja stelna och kristallisera sig och bli grovkorning honung. Denna nyslungade honung är fantastiska god att hälla över filen, gröten eller glassen. Vi använder den också i marinader eller pensla direkt på köttet vid grillning. Vi har den också på smörgåsen även om det är lite kladdigt, sååååå gott. Så länge den är flytande är den lätt att tillsätta som sötning i bakverk och liknande också.

För att få denna honung till att blir lite mer len och slät som den vi köper i affären och som också behåller sin form och konsistens för lång tid framöver behöver man göra en ymp som man sedan blanda med den nyslungade honungen. Vi har en fin, len och slät lindhonung som vi använde till ymp. Man tar lite av den nyslungade honungen (cirka 3% av den totala mängden man har, i vårt fall 8 kg – vilket då blir 240 gram) och blandar väl med den redan finkristalliserade lindhonungen (10% av de 240 gram nyslungad, dvs 24 gram). Denna sätts sedan svalt och blandas med elvisp två gånger om dagen under ett par, tre dagar. Den nyslungade honungen behöver med röra om en gång om dagen i väntan på att bli ympad.

När de här två, tre dagarna har gått blandar man ympen i ytterligare en liten del av den nyslungade honungen för att sedan blandas ner i hela den nyslungade honungen.

När detta är klart är den redo att hällas upp i burkar.

Lite magiskt, men framförallt magiskt gott. Nu står dessa svalt och mörkt, redo att ätas. De tar lite tid innan den har den slutgiltiga konsistens och är sedan hållbar väldigt länge. Rätt förvarat i flera år. Vi räknar med att vi själva gör av med 12-15 burkar om året och här fick vi ute 13,5 st 500 grams-burkar så vi kommer spara de flesta av dessa själva. Vi hoppas att sommarhonungen som vi slungar i slutet av juli, början på augusti ska ge ungefär lika mycket och att vi ska kunna sälja lite av den honungen. Detta är första året och vi smyger igång och lär oss. Till nästa säsong hoppas vi på större skördar, mer att kunna sälja, då vi förhoppningsvis har många fler kupor igång som drar in honung. OCH att det blir ett bra honungsår. Än så länge har inte detta varit ett riktigt bra år då det var ”kallt” länge.

Hoppas det har varit intressant att läsa om hur slungning och ympning går till och att ni nu känner att ni vet lite mer om hur honungen hamnar i burkarna och processen bakom.

Nu hoppas vi bina ska få en bra Juli-månad med bra temperaturer och många blommor att hämta nektar och pollen ur.

/Familjen Persson

Glöm inte att gilla, dela, följ oss och prenumerera på vår blogg och dess inlägg. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: