Röda vinbär….

Hej på er. Jag har röda vinbär i mängder och tänkte i detta inlägg tipsa lite om vad jag har gjort med dessa. Vi får så otroligt mycket och jag har själv lite svårt att veta vad jag ska göra med allt.

Prio ett för oss är att koka gelé då vi konsumera ganska mycket att det. Både som tillbehör till maten, byter ut gelén istället för att köpa lingonsylt, och vi använder den också som sötning och smaksättning i såser och grytor.

När jag är igång plocka jag av cirka 2 liter bär åt gången och kokar gelé på. Jag plockar dom klas-vis och sköljer sedan av dem. Lägger dom i en stor gryta och häller på 4 dl vatten. Låter koka i cirka 10 minuter. Häller sedan av i en silduk och låter rinna ner i nästa gryta. Efter en 40-50 minuter pressar jag massan som är kvar i silduken för att få ut lite ”saft” till och få med de naturliga ämnena som vinbär har för konservering och att det senare stelna tillsammans med sockret efter uppkoket. När jag är klar häller jag i strösocker. Mängden mäter jag ut efter mängden saft jag fått ut. Ett återkommande mått är 9 dl strösocker per liter avrunnen saft och det tycker jag brukar bli bra. Låter detta koka ihop under 5-10 minuter. Skummar av och häller sedan upp på väl rengjorda burkar. Låt svalna lite och sen in i kylen, klart !

I år har jag provat två nya sätt att ta tillvara på bären. Det första är att göra saft. Ingen nyhet direkt men jag är praktiskt taget uppväxt på röd vinbärssaft och klara ärligt talat knappt av smaken av det än i dag. Jag löste detta med att dela upp mängden bär hälften hälften med jordgubbar. Det funkade bra och även jag tycker att saften smakar bra. Med tanken på mängden bär jag har tog jag i och gjorde en stor sats. 2 liter vinbär och 1 kg jordgubbar. Återigen kokade jag vinbären i klasar, efter de sköljts av ordentligt, tillsammans med 8 dl vatten. Hällde av detta genom en silduk och lät stå och rinna i cirka 45 minuter. Kokade upp saften igen och hällde i 12 dl strösocker som jag rörde ut tills det löst sig. Rörde sedan ut 2 krm natriumbensonat i 1 dl av saften och blandade sedan ut det i hela satsen med saft. Hällde upp på väl rengjorda flaskor, låt svalna lite och sen in i kylen. Jag fick ihop cirka 3 liter saft.

Sist men inte minst har jag nu för första gången gjort vinbärssylt….med en touch av blåbär. Repade av cirka 1,3 liter vinbär från sina klasar och sköljde. Fyllde på med 2 dl blåbär jag hade i frysen och kokte ihop detta med 0,5 dl vatten i cirka 10 minuter. Rörde i 8 dl strösocker, om lite sötare sylt önskas hade jag hällt på 0,5 till 1 dl socker till. Låt detta koka i cirka fem minuter och skumma sedan av. Blanda i ett kryddmått natriumbensonat i 1 dl av sylten och häll sedan tillbaka i hela satsen sylt och blanda runt. Om du använt syltsocker behövs inte natriumbensonat. Häll sedan upp på väl rengjorda burkar, låt svalna lite och sen in i kylen.

Detta va mina tips. Hoppas något av detta kan inspirera er till vad man kan göra med alla röda vinbär.

/Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: