Ekorrhjul

En helg har nu passerat och arbetsveckan har dragit igång. Denna helgen var vi helt lediga, välbehövligt för att hinna ladda om för nya roligheter framöver. Olle hängde med sina kompisar i helgen och Axel tog med sig en kompis när vi drog på fisketur och lite avkoppling. Blev ju en fin sommarkväll i lördags.

Jag ligger i som en tok för att skörda och ta hand om alla godsakerna i odlingarna. Blir inläggningar, förvällning och infrysning, picklat och ja allt vad det heter. Rikedomen växer i vårt skafferi. Känner mig som en ekorre.

På tal om ekorre så har ju livet dragit igång på allvar efter lite semester och sommarlov. Jobbet har kommit igång, barnen har börjat skolan och fritidsaktiviteterna dragit igång. Rutinen kan vara efterlängtad, men ekorrhjulet vi efter några veckor ofta känner att vi befinner oss i är mindre efterlängtat.

Detta är något jag funderar över och grunnar på. Hur ska man förhålla sig till det och kan man skruva på något så att man minskar känslan av att vara fångad i sin vardag med många måsten, stress och press??

Jag själv tillhör personligheten som dessutom kämpar med att känna att jag inte räcker till, duger, är bra nog, tillräckligt duktig och effektiv. Samhället har ett rasande tempo och krav på effektivitet. Det är långt ifrån för alla. Vi lever många gånger efter ”måndag till fredag-tänket”. Ta oss igenom arbetsveckan, överleva alla tider att passa, matlagning, tvätt, körningar, handlingar och städning för att komma till helgen. Dååå ska vi leva. Just det, då ska vi förverkliga oss själva, hitta på en massa roliga saker, belöna oss för veckans slit eller prestera något viktigt i vårt privatliv….MEN är helt slutkörda egentligen. Ofta behöver vi också ta igen de måstena vi inte hann med i veckan.

Vi vill vara lyckliga och lyckade. Det ska gå bra på jobbet och helst tjäna bra med pengar alternativt så tjänar min inte så bra med pengar och det blir en känsla av nederlag. Hus och hem ska vara perfekt, välordnat, städat och nyrenoverat. Vi ska som sagt förverkliga oss själva, och om vi har barn, barnen också med prylar, aktiviteter och upplevelser. Sist men inte minst ska vi helst återhämta oss, sova åtta timmar för att vara pigga och fräscha. Detta känns en anings omöjligt att leva upp till. Måste vi trots allt prioritera och välja hur våra liv ska se ut eller åtminstone försöka påverka livet i rätt riktning?? Prioritera och välja är inget vi gillar, vi vill ha ALLT. Dessutom upplever många av oss att det finns en norm hur våra liv ska vara och levas. Är det något för alla?? För en del är det precis så man vill leva och man mår bra av den livsstilen, men inte alla.

Jag tror man måste våga fråga sig själv vad man själv behöver av livet och vem är jag?? Vad mår jag och min eventuella familj bra av?? Vi måste våga leva vårt liv och inte bry oss så mycket om vad andra kan tros tycka. Ta rätt på vad som är ens egna väg till lycka, välmående och balans. Ingen annan kommer dessvärre att leverera oss det.

Jag tror att vi måste kämpa på, men inte tappa bort oss själva och inte glömma att ta ansvar för vårt liv och lycka. Vi lever i ett samhälle som kräver en viss måtta kollektivt tänk, samarbete och respekt för varandra, Den delen av livet som hänger på oss själva däremot kan vi påverka desto mer om vi lyssnar på oss själva och skapa de möjligheter och gör de förändringar vi behöver för att må bra. Våga sticka ut, våga vara dig själv, ta din egna väg i livet. Ingen tackar dig för att du inte lever just ditt liv till fullo. Detta är naturligtvis lättare sagt än gjort men försök. Jag själv är en helt hopplös människa i detta avseendet för jag har noll koll på vem jag är, men jag fortsätter försöka hitta fram i livet. Just nu genom att köra på med huvudet före…minst sagt….genom att driva företag tillsammans med min man. Det ger mycket huvudvärk och arbete, men ger också en viss måtta av utrymme för att styra runt i vardagen och på det hela taget har vi bättre flyt i vår vardag. Vi kan styra lite mer över tiden eftersom det är vi själva som är ”chefer”. Jag kan sticka en stund tidigare och hinna med och köra barnen till aktiviteter och förbereda middagen för att ta ett exempel. Vi har skapat möjlighet att ha en livsstil som ger oss livskvalité om än en anings mindre pengar, men det är sååå värt det. OCH vi har det inte sämre för det. Vi har hittat våra vägar fram, kompromisser och lösningar som gör att vi har ett fullt och komplett liv.

Det är många av oss som lever i detta ekorrhjul. Det ger en viss trygghet men också utrymme för att gnälla istället för att leva sitt liv. Ta rätt på vad livskvalité är för just dig och din familj och kämpa för det. Strunta i vad andra tycker och tänker. Kompromissa med din respektive och barn, om du har sådana eller andra närstående, för att ge dem det de behöver för att i utbyte få något du själv behöver. Respektera dig själv för den du är, respektera de du har runt omkring dig för det dem är. Lättare sagt än gjort ibland, men ganska viktigt att jobba på. Du själv vill bli respekterad, accepterad och sedd för den du är oavsett fel och brister du har utöver dina fina sidor och kvaliteter. Försöka ändra någon i grunden är sällan ett lyckat uppdrag att ta sig an och inte så skönt att få känna på när någon annan försöker ändra på dig. Till sist är det trots allt svårt att försöka fylla någon annans skor, börja med att fylla dina egna och se vart det tar dig.

Jag hade visst lite på mitt hjärta och en och annan reflektion över livet och detta skulle jag kunna fördjupa mig i en evighet tror jag. Återkommer med all säkerhet med sidospår till detta och ytterligare inlägg om liknande tankar och reflektioner. Hur ser ni på er vardag? Har ni tips och tankar kring hur man just kan tänka kring sitt liv och sin vardag ?

/Familjen Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: