Genvägar

Fredag igen. Kontorsdag och lite annat fix för min del. Denna veckan har arbetet fortsatt i källaren, snart är all målning klar. Golven i tvättstugorna är slipade och nästa vecka är det dags att lägga klinker.

Privat har det som vanligt ägnats åt körning av barnen, få middagar på bordet och sköta om allt det vardagliga. Håret har fått sig en tillklippning.

Barnen är tillbaka i skolan efter två veckors hemstudier. Olle har genomfört den två dagar långa mopedkursen och klarade den avslutande uppkörningen utan problem. Nu blir det att plugga inför uppskrivningen. Axel har ridit, hoppning stod på schemat och det är hans andra gång i livet han hoppar. Det gick bra även denna gång. Ingen markkänning.

Denna veckan har präglats av lite trötthet, tror omslaget till höst gör sig påmint och hur mysigt det än är med färgsprakande natur, magiskt dimmiga morgnar och tända ljus, som jag älskar, blir jag lite trött också. Mörkret inbjuder till ett större lugn och det är välbehövligt, men också att man behöver ställa om sig till att man under vintern behöver vara igång och aktiv även när det är mörkt för annars skulle det inte bli många timmar att uträtta något på. Helgen som va la jag undan de flesta måsten och försökte bara flyta med i det tempo min kropp och sinne ville och sysselsätta mig med lustfyllda saker. Odlingarna skriker efter lite omsorg och invintring, men lusten fanns inte. Denna helgen känner jag mig mer hoppfull att lusten infinner sig. Om jag var trött och hade nästan lite konstant huvudvärk i början av veckan vaknade jag lite piggare igår morse. Jag hoppas jag kan ta tillvara på den återvändande energin. Jag vill ju gärna ha koll och ordning på odlingarna inför vintern. Inte mycket kvar där, men en del ska rensas och höstas inför nästa säsong. Lite står kvar och kan stå kvar men behöver lite ompysslande för att klara sig bra ett par månader till så det är fina rotfrukter att skörda framöver också. Odlandet berikar och ger en känsla av rikedom, men det kräver också sin omvårdnad. Tröttheten i början av veckan resulterade i lite genvägar i matlagningen med halv-och helfabrikat från frysen, men övergick sedan till ”riktig” mat. Mycket egenodlat och egenproducerat kött. Så lyxigt och man mår så bra av att äta den maten. Hur som helst så är det ju ändå så att man orkar inte alltid vara duktig och nyttig precis hela tiden, men mat behöver man och en genväg ibland kan vara räddningen i vardagen, inget att haka upp sig på tycker jag. Vi ägnar så mycket tid och kraft åt att vara ”duktiga” att vi ibland missar målet, att må bra, att orka med. Givetvis är inte lösningen att strunta i allt, äta skräpmat, inte städa, bara sitta i soffan och så vidare, det skapa ohälsa på sikt istället, men en genväg någon gång ibland kan vara det som behövs. Hur löser ni det med vardagen när det blir lite för tajt? Vilka genvägar tar ni?

Så har vi helgen framför oss. Vad ska ni hitta på? Jag ska som sagt, om vädret tillåter, få lite koll och ordning på mitt odlingsland. Ta hand om lite av det och lagra. Resten ska få förutsättningar att stå kvar ett tag till för skördning efter hand de kommande månaderna. Pelargonerna ska få flytta ner i källaren. Tomatplantor ska plockas rena på tomater och altanen ska ”plockas undan”, det vill säga det som står på altanen. Ett och annat tänt ljus och en kopp kaffe eller te och en stund framför en tv-serie eller läsa lite bok har jag också tänkt göra.

Hockeyn har dragit igång så pappa och Johan ockupera soffan här titt som tätt och tittar på matcherna via datorn/tv:n. Imorgon är det match igen men jag har ”piffat upp” denna hockey-eftermiddag med att bjuda in (utöver pappa så klart) syrran och hennes man. Karlarna få titta på hockey och jag och Ann ägnat oss åt tjejsnack och kanske ett glas vin. Efter matchen blir det middag och Olle fyller snart 15 så vi passar på och smygstartar firandet av honom. I dessa Corona-tider får man vara lösningsinriktad och hålla stort kalas och blanda alla släktingarna under en och samma kväll känns inte som en bra idé utan vi får försöka dela upp det och göra många små bjudningar. Passa på när vi ändå träffar någon del av släkten. Nu är frukosten uppäten och bokföringen väntar. Ha en toppenbra helg.

/Familjen Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: