Axels Jerseyko Queen

Utlovade ett litet inlägg om gårdens senaste tillskott på djursidan i förra inlägget. En mjölkko av rasen Jersey som heter Queen och är kviga på cirka 20 månader.

Axel har länge drömt om en mjölkko och för några år sedan började han på allvar spara pengar för att kunna köpa en alldeles egen ko.

Äntligen var pengahögen tillräckligt stor (med hjälp av ett litet förskott på en födelsedagspeng av farfar) och en lämplig Jersey-kviga dök också upp som var intressant och han kunde slå till.

Axel älskar livet på gården och drömmer om en framtid som bonde med djur, åkrar och maskiner. Ett steg är nu taget.

I söndags drog Axel upp pappa Johan klockan fem på morgonen så de kunde köra upp mot Mjölby där kon bodde. Ja Axel han gick ut och satte sig i bilen och sov medan stackars Johan fick blinka likt Kalle Anka och hålla sig vaken för att nu infria Axels dröm. Inte undra på att Axel tyckte det var en bra idé att åka klockan fem på morgon. Johan som är morgontrött var inte riktigt lika pepp, MEN vad gör man inte för sina barn. Resan gick bra och de kom hem vid halv fyra på eftermiddagen med Queen i transporten. Axel studsade ur bilen och tog ut Queen och vilken sötnos till ko. Gick ju inte att inte bli förälskad i henne direkt. Lugn, nyfiken och så snäll. Jag är helt ärligt inte det största fanet av våra kor. Jag är ju hästmänniska i grunden och är kort och gott lite rädd för kor. De är oberäkneliga. Jag är nu lite omvänd i den frågan då Queen är lite mer som en häst. Man kan binda upp henne och hon står snällt och man kan borsta henne och man kan dessutom leda henne i grimma och grimskaft.

Nu har några dagar gått och Queen har funnit sig till rätta hos oss och har en kompis i form av en av våra små Dexter-kvigor, Lady. Så här långt är alla nöjda och glada.

Nog prata här kommer några bilder på vårt nya underverk.

Nu börjar äventyret med att reda ut hennes brunst så vi kan betäcka henne med hjälp av semin och sedan invänta en kalv nästa vår. Lyckas detta så ska Axel sedan mjölka och gör ost och glass och allt vad han nu drömmer om att göra med denna ko, hennes mjölk och hennes framtida kalvar.

Nu knackar arbetsdagen på och jag ska inleda med ett styrelsemöte, sedan foga ett litet hallgolv, uträtta några ärenden och till sist avverkar några timmar på kontoret då månadsskiftet närmar sig. Sedan har även denna onsdag gått. Vi laddar också för Axels födelsedag på lördag. Han blir 14 år, vår lille minsting. Ha en fin dag.

/Familjen Persson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: